Українська національна кухня має багате історичне минуле. Витоки її
традицій сягають ще в часи існування Київської Русі. Давні писемні та
археологічні матеріали свідчать про різноманітність страв, які готували
українці в IХ-ХI ст. Саме з тих часів дійшли до нас славнозвісні українські
паляниці та пампушки, пироги, галушки, « вариво з зіллям», куліш із салом,
млинці, гречаники та лемішки, печеня та смаженина, полядвиця, верещаки,
щучина,узвар та багато інших. Українці
здавна відзначалися кулінарною майстерністю.
Вже в ХI ст. готуванням їжі займалися окремі досвідчені фахівці при княжих
дворах та монастирях. Декілька вправних кухарів були серед ченців
Києво-Печерського монастиря, а також перебували на службі у вельможних
панів. Протягом історії свого розвитку українська кухня зазнавала
впливу багатьох кухонь народів світу – німецької, угорської, литовської,
польської, російської тощо. Але при цьому їй пощастило не втратити своїх
основних національних рис, зберегти відміни, які існували в Закарпатті, на
Поліссі, Волині, Гуцульщині, Буковині, Наддніпрянщині, Слобожанщині та в інших
регіонах країни.
З
давніх-давен найулюбленішими продуктами українців були свинина , сало, буряк,
пшеничне та гречане борошно, пшоно, цибуля й часник. З IХV ст. до них додався
рис, а на межі XIII – ХIХ ст. – картопля, помідори, солодкий перець,
кукурудза й соняшникова олія. З усіх м’ясних продуктів українці
завжди віддавали перевагу свинині. Вони вважали її не лише більш ніжною ніж
яловичина, але й чистою.
Найулюбленішими м’ясними
стравами вважалися душенина та печеня. Гордістю гуцулів була домашня ковбаса –
гурка. Сало українці вживали як самостійний продукт у солоному, вареному,
смаженому й копченому видах, наповнювали ним ковбаси, робили шкварки і навіть
додавали в такі солодкі страви, як вергуни. Таке вподобання знайшло
відображення в жартівливих народних приказках: «Живу добре: сало їм, на салі
сплю, салом вкриваюсь», « Був би я паном, їв би сало з салом».
Серед улюблених святкових м’ясних страв української кухні – порося з хріном, холодець, шпундра, смажена качка з яблуками,завиванці, а повсякденними вважалися січеники, крученики, битки, товченики, кров’янка . І звичайно – борщ.
Спочатку його називали
«варивом з зіллям», оскільки готувався він із різних овочів із додаванням
багатьох пахучих приправ. Не менш популярними в українській кухні є
капусняки з квашеної капусти та різноманітні юшки – з грибами та картоплею, з
квасолею, з галушками, з куркою та домашньою локшиною. Повсякденною
стравою були густі кулеші з пшона, заправлені підсмаженим салом із цибулею. В
народі вони звуться «польовими кашами», оскільки їх часто варили в дорозі
чумаки.
Традиційними
українськими стравами здавна також вважалися апетитна й поживна яєчня з салом,
гречаники, лемішка, тетеря, пшоняники.
Комментариев нет:
Отправить комментарий